Dzieci jedzą je na potęgę, a skład pozostawia wiele do życzenia. Lepiej wybrać zamiennik

Dodano:
Słodkie płatki śniadaniowe Źródło: Unsplash / Volodymyr Hryshchenko
Co wasze dzieci jedzą zwykle na szybkie śniadanie? W wielu domach królują płatki czekoladowe czy z dodatkiem cynamonu. Jakby nie patrzeć słodkie, aż za słodkie. A w zasięgu ręki jest zwykle o wiele zdrowszy odpowiednik.

Płatki śniadaniowe to szeroka grupa dodatków do mleka czy innych napojów mlecznych, które zazwyczaj zjada się na śniadanie. Są bardzo szybkie do przygotowania, bo płatki wystarczy wsypać do miseczki, zalać mlekiem i podgrzać np. w kuchence mikrofalowej. Takie płatki są bardzo wygodne w użyciu, jednak ich skład nie jest idealny. Warto mieć tego świadomość.

Jakie zdrowe składniki zawierają płatki śniadaniowe?

Coraz więcej producentów płatków śniadaniowych przygotowuje je z mąki pełnoziarnistej. I chwała im za to, bo ten rodzaj mąki jest o wiele wartościowszy od mąki białej. Fakt, że mąka jest pełnoziarnista oznacza, że została otrzymana przez zmielenie całych ziaren zbóż. Dzięki temu jest bogata w błonnik, sole mineralne i witaminy. Tu jednak warto czytać etykiety produktów, by mieć pewność, że wybieramy właśnie płatki zawierające tę zdrowszą mąkę. Co jeszcze wartościowego zawierają płatki śniadaniowe? Niektóre mają dodatek kakao, które stanowi doskonałe źródło magnezu. Poza tym płatki śniadaniowe często są wzbogacane składnikami mineralnymi i witaminami. Wiadomo, że najlepsze są składniki naturalnego pochodzenia, ale dobre i to.

Co jest niezdrowego w płatkach śniadaniowych?

Ci, co jedli płatki śniadaniowe z pewnością nie mają wątpliwości, jak określić ich smak. Są po prostu słodkie. A ta słodycz bynajmniej nie jest naturalna, tak jak chociażby słodycz owoców, ale bierze się z dodatku cukru. Może to być cukier w czystej postaci lub w postaci syropu glukozowego. Tak, czy inaczej, jest to cukier prosty, który nie uchodzi za najzdrowszy. Jest bowiem jedynie źródłem kalorii i nie zaspokaja głodu na długo. Tak naprawdę możemy się bez niego obyć, zwłaszcza że w płatkach śniadaniowych mamy już lepsze źródło energii. Są nim węglowodany złożone, które występują w postaci skrobi – głównego składnika mąki. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby 100 gramów płatków zbożowych zawierało nie więcej niż 12,5 g cukru. W pierwszych, lepszych słodkich płatkach owsianych jest dwa razy tyle.

Jakie płatki śniadaniowe najlepiej wybierać?

Jeśli chcecie przygotować superzdrowe śniadanie, najlepiej wybierajcie naturalne płatki pełnoziarniste. Należą do nich np. płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, gryczane czy jaglane. Do ich przygotowania nie potrzeba o wiele więcej czasu. Co więcej, można z nich przygotować np. nocną owsiankę. Wystarczy wsypać płatki owsiane do miseczki, zalać zimnym mlekiem i wstawić na noc do lodówki. Rano będzie na was czekało gotowe śniadanie. Można je podgrzać w mikrofalówce lub dodać do niego gorącego mleka. Jeśli dla kogoś mają mało atrakcyjny smak, możecie je dosłodzić miodem, dodać do nich suszone lub świeże owoce.

Zwolennicy płatków śniadaniowych na szybko mogą zaś poszukać w sklepie płatków pełnoziarnistych bez dodatku cukru. Są to np. płatki śniadaniowe żytnie czy gryczane. Zwykle nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, bo są szaro-bure. Jednak nie mają dodatku zbędnego cukru. A by poznać ich skład, wystarczy zerknąć na etykietę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...